
. Połączenie wegetarianizmu z dodatkową suplementacją jest optymalnym rozwiązaniem, aby codziennie dostarczać do organizmu przydatne witaminy, minerały i składniki odżywcze. Niskokaloryczne przepisy wegańskie można stosować na co dzień bez jakichkolwiek obaw czy też obiekcji zdrowotnych.
Obydwa odnoszą się do diety bezmięsnej
Mimo iż te pojęcia często są ze sobą mylone, tak na prawdę różnią się w bardzo wielu kwestiach. Obydwa odnoszą się do diety bezmięsnej, ale to weganizm jest bardziej restrykcyjny w tej kwestii. Przepisy wegetariańskie pełne są mleka, miodu czy sera. Znaczna część zawiera też jajka. Kuchnia wegańska wyklucza natomiast spożywanie wszelkich produktów odzwierzęcych. Oznacza to zatem, że przepisy wegańskie nie zawierają tych składników. Białko tak potrzebne do funkcjonowania organizmów zastępowane jest białkiem roślinnym np. z orzechów, soi czy fasoli.